Otevřít menu

OBECNÍ KNIHOVNA PETROV

FACEBOOK KNIHOVNY
Magnesia Litera nejlepsiknihydetem.cz nocsandersenem.cz Babička a dědeček do školky Jihomoravský kraj ctenipomaha.cz
Návštěv :
Celkem : 5129
Týden : 24
Dnes : 0

O kurz Trénování paměti pod vedením lektora Mgr.Zdenka Gloze je k naši radosti stále větší zájem. Prezenčně se uskutečnilo 26 setkání, kterých se celkově zúčastnilo 403 občanů.


V rámci akce "Březen - měsíc čtenářů" se dne 6.3.2023 konalo v sále kulturního společenského centra autorské čtení spisovatelky Alexandry Stuškové na téma Herci jsou zvláštní sorta lidí
Autorka, žurnalistka a spisovatelka - rodačka z Petrova, zvolila jako téma autorského čtení název  knihy připravené k vydaní, ze které přečetla úryvky o hercích, se kterými se osobně setkala při práci pro nadaci a časopis  Život umělce - např. o Oldřichu Velenovi, Františku Peterkovi, Zitě Kabátové, Adině Mandlové.
Návštěvníky besedy seznámila také s již vydanými knihami o hercích, a to: Nevybouřené mládí Zorky Kohoutové, Můj život s Karlem Kachyňou (i bez něj), Serpentiny Antonie Hegerlíkové - z těchto knih přečetla úryvky a doplnila je vtipnými perličkami z osobních setkání.
V současné době autorka připravuje k vydání knihu s názvem "Je mi 50. Zastřelte mě", která je první z připravované trilogie.   
Této zajímavé kulturní akce se zúčastnilo 34 účastníků.


V průběhu měsíců března a dubna knihovnu pod pedagogickým vedením navštívili žáci všech tříd místní základní školy, pro které byl připraven krátký program a povídání. V podobném duchu se uskutečnila také návštěva dětí z mateřské školy.  


V srpnu, ve spolupráci knihovny a dobrovolných hasičů, navštívilo knihovnu 13 malých hasičů, aby si knihovnu prohlédli a zjistili, co by se jim mohlo v rámci jejich kroužku hodit. 


Po letních prázdninách, konkrétně v říjnu, se v knihovně konala Slavnost slabikáře, ze které si jedenáct nadšených prvňáčků odnášelo své první slabikáře. Zároveň byli paní ředitelkou, společně s paní starostkou, pasováni do stavu čtenářského. 


Nelze také opomenout pravidelný kroužek Malých čtenářů. Jedno úterý v měsíci tak přichází do knihovny 11 až 14 dětí, které si půjčují knihy, zajímají se o novinky, případně je pro ně připraven krátký program.  


V roce 2023 bylo zaregistrováno 105 čtenářů, z toho 42 čtenářů do 15 let, v knihovně jsme zaznamenali 1070 návštěv a vypůjčeno bylo celkem 3329 svazků, periodik a CD.